بادرود بر ایرانیان بزرگ و هنرمند همیشه گرفتارمان در هرکجای ایران و این جهان، درود بر تهرانیان ، درود بر اقوام مختلف آذربائیجان ، درود بر اقوام مختلف کرد ، درود بر اقوام مختلف بختیاری ، تمام خوزستانی ها، لرها ، لک ها ، شاه سونی ها ، سیستانی هاو بلوج ها، ترکمن ها ، قشقائی ها ، گیلک ها ، مازنی ها ، خراسانی ها ، یزدی ها ، اصفهانی ها ، فارس های استان فارس ، کرمانی ها، بوشهری ها، تمامی روستائیان ایران و تمامی اقوام مختلف و شاخه های گوناگون اقوام ایرانی ، درود بر تمامی هم میهنان گرامی و عزیز تر از جانمان ، درود
نه غزه ، نه لبنان ، جانم فدای ایران

۱۳۸۸ اسفند ۲۸, جمعه

نوروز در كشورهاي مختلف


عید نوروز در کشورهای مختلف جهان
تهران- خبرگزاری ایسکانیوز: عید نوروز، این روز نو در سال نو، جشنی باستانی است که نه تنها در ایران، بلکه در کشورهای افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، ترکمنستان، قزاقستان، آذربایجان، مناطق کردنشین عراق، سوریه و ترکیه و حتی در بسیاری از شهرهای روسیه نیز برگزار می شود.
به گزارش روز پنج شنبه گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران"ایسکانیوز"، نوروز را صدها میلیون نفر در آسیای میانه، خاور نزدیک و خاور میانه جشن می گیرند. این جشن در کشورهای اسلامی بطور گسترده برگزار می شود؛ در ایران باز می گردد به قرن پنجم پیش از میلاد که در آن زمان نیز جشنی پر آوازه بود. مردم کشورهای مختلف نوروز را به اشکال مختلف جشن می گیرند، در اینجا به طور کوتاه در خصوص این سنت باستانی در چند کشور توضیح می دهیم:

ازبکستان:


در ازبکستان جشن نوروز جشنی دولتی است، اما رسماً سال نو طبق تقویم اروپایی برگزار می شود. از چند روز مانده به عید، مردم این کشور خانه تکانی می کنند و خانه های خود و شهرها و روستاها را می آرایند؛ زیرا این امری طبیعی است که در لباسی زیبا و خانه ای زیبا به استقبال سال نو بروند. طبق رسوم، تا پیش از آغاز سال نو باید تمامی کارهای مربوط به آماده کردن غذا و وسایل پذیرایی پایان بیابند.

غذای فراوان و متنوع، نماد امیدواری به برداشت محصولات بسیار در این سال است. در روز نوروز سفره عید که در ازبکستان "دستارخوان" نامیده می شود، پهن می شود و بر روی آن غذاهای متنوعی از جمله پلو، گوشت گوسفند و یا گاو آب پز شده، پیراشکی با پیازچه و سمنو (سومالیاک) قرار می گیرد. سمنوپزی از رسوم دیرینه در ازبکستان است که خانم ها به آن می پردازند و در هنگام پخت آن شعرهایی شاد می خوانند، می رقصند و افسانه تعریف می کنند، شوخی می کنند. ازبک ها تنها یک بار در سال و آن هم در نوروز سمنو می پزند که جوانه گندم آن سمبل زندگی ابدی است.

یکی از عقاید جالبی که در بین مردم ازبکستان وجود دارد، این است که می گویند اگر در سمنوی میهمان سنگ کوچکی بیفتد، نشان خوبی است و بدین معناست که تا نوروز دیگر او شاد، موفق و تندرست خواهد بود.

علاوه بر این در میدان های شهرها نیز شادی و پایکوبی آغاز می شود و چهره هایی سنتی که نماد عید نوروز هستند، "بهار خانوم"، "دهقان بابا" و "ماما یر" (بمعنای زمین) پدیدار می شوند. آنها سوار بر ماشینی می شوند که با گل آراسته شده و مردم و میهمانان را به میدان اصلی شهر یا روستا دعوت می کنند و در آنجا نوروز را به همه تبریک می گویند
 
● نوروز در قزاقستان

مردم قزاقستان نوروز را اعتدال بهاری دانسته ، بر این باورند که در این روز ستاره های آسمانی به نقطه ابتدایی می رسند و همه جا وهمه چیز تازه می شود و زمین را شادمانی فرمی گیرد. همچنین قزاق ها معتقدند که نوروز آغاز سال است و در میان آنان عبارات زیبایی درباره ی نوروز وجود دارد : نوروز روزی است که یک سال منتظرش بوده اند ، نوروز روزی است که خیر بر زمین فرود آمده و بالاخره نوروز روزی است که سنگ نیلگون سمرقند آب می شود ، در شب سال تحویل صاحبخانه دو عدد شمع در بالای خانه اش روشن می کند ، خانه را خانه تکانی کرده و چون مردم قزاق عقیده بر این دارند که تمیز بودن خانه در آغاز سال نو باعث می شود افراد آن خانه دچار بیماری و بدبختی نشوند آنان بر این مساله ایمان داشته ، آن را هر ساله رعایت می کنند. در شب نوروز دختران روستایی قزاق با آخرین گوشت باقیمانده از گوشت اسب که "سوقیم" نام دارد غذایی به نام "اویقی آشار" می پزند و از جوان هایی که دوستشان دارند پذیرایی می کنند . آنان نیز در قبال آن به دختران آینه و شانه و عطر هدیه می کنند که این هدایا را " سلت اتکیتر" می نامند که به معنای علاقه آور است. در عید نوروز ساعت سه صبح جوانان یک اسب سرکش را زین کرده و به همراه عروسکی که به گردن آویز زنگوله ای دارد رها نموده تا از این طریق مردم را بیدار نمایند. عروسک در حقیقت نمادی از سال نو است که آمدن خود را سوار بر اسب به همه اعلام می کند.نوروز برای قزاق ها بسیار مقدس بوده و اگر در این روز باران یا برف ببارد آن را به فال نیک گرفته و معتقدند سال خوبی پیش رو خواهند داشت. در عید نوروز مردم لباس نو و سفید به تن می کنند که نشانه شادمانی است. دید و بازدید اقوام دراین ایام با زدن به شانه های یکدیگر از آیین و رسوم مردم قزاق در این ایام است ، قزاقها در نوروزغذایی به نام نوروز گوژه (گوژه = آش ) طبخ می کنند که تهیه آن به معنای وداع با زمستان و غذاهای زمستانی است این غذا از هفت نوع ماده غذایی تهیه می شود .

مسابقات معروفی نیز در ایام نوروز در قزاقستان برگزار می شود که از مهمترین آنان می توان به " قول توزاق" اشاره نمود که بین گروههای مرد و زن برگزار می شود. اگر برنده زن ها باشند قزاق ها معتقدند آن سال خوب و پربرکتی است اگر مردها پیروز شوند آن سال نامساعد خواهد بود. از دیگر مسابقات می توان به "کوکپار" (برداشتن بز از مکانی مشخص توسط سواران) ، "آودار یسپاق" ، "قیزقوو" و "آلتی باقان" اشاره نمود، در عصر نوروز نیز مسابقه "آیتیس" که نوعی مشاعره است، آغاز می شود .



● نوروز در تاجیکستان

عید نوروز برای مردم تاجیکستان بخصوص بدخشانیان تاجیکستان عید ملی و اجداد است و از آن به عنوان رمز دوستی و زنده شدن کل موجودات یاد می کنند و به " خیدیر ایام"یا عید بزرگ معروف است.

مردم تاجیکستان بخصوص بدخشانیان تاجیک در ایام عید نوروز خانه را پاک کرده و به اصطلاح خانه تکانی می کنند، همچنین ظروف خانه را کاملا" شسته و تمیز می کنند تا گردی از سال کهنه باقی نماند . برابر با رسمی دیرینه ، قبل از شروع عید نوروز بانوی خانه هنگامی که خورشید به اندازه یک سر نیزه بالا آمده دو جاروی سرخ رنگ را که در فصل پاییز از کوه جمع آوری کرده و تا جشن نوروز نگاه داشته اند در جلوی خانه می گذارند، رنگ سرخ برای این مردم رمز نیکی ، پیروزی و برکت است. پس از طلوع کامل خورشید هر خانواده ای سعی دارد هر چه زودتر وسایل خانه را بیرون آورده و یک پارچه قرمز بالای سردر خانه بیاویزد و با باز کردن در و پنجره به نوعی هوای نوروزی و بهاری را که معتقدند حامل برکت وشادی است وارد خانه نماید.

در این سرزمین پختن شیرینی مخصوص و غذاهای متنوع جز رسوم این ایام است، همچنین برگزاری مسابقاتی از قبیل تاب بازی، تخم مرغ بازی، کبک جنگی، خروس جنگی، بزکشی، کشتی محلی نیز در این ایام به شادی آن می افزاید در ایام نوروز غذای معروفی به نام " باج " با کله و پاچه گوسفند و گندم پخته و دیگران را مهمان می کنند. 


آذربایجان:

در آذربایجان شیخ الاسلام حاجی الله شکور پاشازاده مفتی مسلمانان قفقاز فرا رسیدن "نوروز بایرام" را به مردم آذربایجان تبریک گفته و آرزوی شادی، تندرستی و خوشبختی برای مردم این کشور می کند. او گفت که نوروز نه تنها نماد نو شدن طبیعت، بلکه نماد اجرای خواسته ها و امیدهای انسان هاست.



● نوروز در قرقیزستان

عید نوروز در قرقیزستان تنها یک روز آن هم در روز اول یا دوم فروردین ماه است که به
۲۹ روز یا ۳۰ روز بودن اسفند بستگی دارد. اگر اسفند ۲۹ روز باشد اول فروردین و اگر ۳۰ روز باشد در روز دوم فروردین برگزار می شود. تا قبل از فروپاشی شوروی سابق این مراسم به دست فراموشی سپرده شده بود ولی پس از فروپاشی دوباره حیات یافت و هر ساله با شکوه تر از سال قبل برگزار می شود. مراسم جشن نوروز در میادین بزرگ شهرها توسط دولت و در روستاها توسط بزرگان و ریش سفیدان در بیابان های اطراف برگزارمی شود. در قرقیزستان در این روز پختن غذاهای معروف قرقیزی مثل " بش بارماق " ، "مانته برسک " و "کاتما" مرسوم است که به صورت رایگان بین حاضران در جشن توزیع می شود.

در قرقیزستان در این روز علاوه بر برگزاری جشن ، مسابقاتی مانند سوارکاری نیز مرسوم است که به نحو چشمگیری دنبال شده، جوایز ارزنده ای به نفرات برتر اعطا می شود.



● نوروز در پاکستان

در پاکستان نوروز را "عالم افروز" به معنای روز تازه رسیده که با ورود خود جهان را روشن و درخشان می کند می نامند.

در میان مردم این سرزمین تقویم و روز شمار و یا سالنمای نوروز از اهمیت خاصی برخوردار است از این رو گروه ها و دسته های مختلف دینی و اجتماعی در صفحات اول تقویم های خود به تفسیر و توضیح نوروز و ارزش و اهمیت آن می پردازند و این تقویم را در پاکستان " جنتری " می نامند.

از آداب و رسوم عید نوروز در میان مردم پاکستان می توان به خانه تکانی و یا به عبارتی پاکیزه کردن خانه و کاشانه ، پوشیدن لباس و تهیه انواع شیرینی مانند " لدو " گلاب حامن، رس ملائی ، کیک ، برفی ، شکرپاره، کریم رول، سوهن حلوا، و همچنین پختن غذاهای معروف این ایام و عیدی دادن و گرفتن و دید و بازدید اقوام اشاره نمود.در ایام نوروز مردم پاکستان از گفتار نا مناسب پرهیز نموده و با محبت ، احترام و اخلاص یکدیگر را نام می برند. همچنین سرودن اشعار نوروزی به زبان های اردو، دری و عربی در این ایام مرسوم است که بیشتر در قالب قصیده و غزل بیان می شود.

پاکستانی ها بر این باورند که هدف نوروز، امیدواری ،درامنیت ، صلح و آشتی نگهداشتن جهان اسلام و عالم انسانیت است تا آنجا که آزادی و آزادگی، خوشبختی و کامیابی، محبت و دوستی و برادری و برابری همچون بوی خوش گلهای بهاری در دل و جان مردمان جایگزین می گردد.

● نوروز در افغانستان

نوروز در افغانستان یا به عبارتی در بلخ و مرکز آن مزار شریف هنوز به همان فر و شکوه پیشین برگزار می شود. در روزهای اول سال دشت های بلخ ودیوار و پشت بام های گلی آن پر از گل سرخ می شود گویی بلخ سبدی از گل سرخ است یا به عبارتی مانند اجاق بزرگی که در آن لاله می سوزد این گل فقط در بلخ به وفور و کثرت می روید و از این رو جشن نوروز و جشن گل سرخ هر دو به یک معنی به کار می رود. در صبح اولین روز عید نوروز علم "مبارک علی ( ع )" با مراسم خاص و با شکوهی برافراشته می شودکه به معنای آغاز رسمی جشن نوروز نیز می باشد و تا چهل شبانه روز ادامه می یابد و در این مدت حاجتمندان و بیماران برای شفا در پای این علم مقدس به چله می نشینند. گفته شده بسیاری از بیماران لاعلاج در زیر همین علم شفا یافته اند. مردم این سرزمین بر این باورند که اگربه هنگام بر افراشتن ،علم به آرامی و بدون لرزش و توقف از زمین بلند شود سالی که در پیش است نیکو و میمون خواهد بود. از آیین و رسم نوروزی در سرزمین بلخ می توان به شستشوی فرش های خانه و زدودن گرد و غبار پیش از آمدن نوروز و انجام مسابقات مختلف از قبیل بزکشی، شتر جنگی، شتر سواری، قوچ جنگی و کشتی خاص این منطقه اشاره نمود.



● نوروز در ترکیه

در این روز حکیم باشی معجون مخصوصی که ( نوروزیه ) نامیده می شد و مخلوطی از چهل نوع ماده مخصوص بود ، جهت پادشاهان و درباریان تهیه می نمود که که شفابخش بسیاری از بیماری ها و دردها بوده و باعث افزایش قدرت بدنی می شده است. مردم این سرزمین نوروز را آغاز بهار طبیعت و شروع تجدید حیات و طراوت در جهان و برخی روز مقدس در مقابل شب قدر و شب برائت و برخی عامل اتحاد و همبستگی و حتی آن را سالروز تولد حضرت علی ( ع ) و تعیین ایشان به خلافت و سالروز ازدواج ایشان با حضرت فاطمه ( س ) دانسته اند . قابل ذکر است نوروز تا نخستین سال های اعلام جمهوری در میان ترکان پایدار ماند و سپس رفته رفته اهمیت پیشین خود را از دست داد و فقط در پاره ای از مناطق شمال رسم وآیین نوروز موجودیت خود را حفظ کرده است .


اين مطلب به تاريخ آدینه ناهید شید 28 اسفند ماه 2568شاهنشاهي برابر با
28اسفند ماه 1388شمسي تحميلي تازي و تازي پرستان نوشته شد.

۲۴ نظر:

زادمهرسرافراز به پارسی بزرگ ایرانی گفت...

درودبرشما...

نوروزبزرگ جهانی ایرانی بزرگ پارسی برشماهم فرخنده و خجسته باد...

کارخوبی بود.آفرین...

(پیوند(لینک)شماراویرایش می کنم.

ناشناس گفت...

salam mese hamishe ghashange matalebet lezatbordam ba ejazat linketo add mikonam ama joone man
baz filter nasho e e e
sar bzan behem
www.reezzaam.blogfa.com

روشنایی گفت...

درود به تو نوشین جون
بسی بهره بردم از نوشته ها و بسی بیش شادمانم از این کسانی چون تو هم هستن که چنین به فرهنگ این مرز و بوم بها میدن و به اون می پردازن.امیدوارم همیشه باشی هر چن که دشمنا چنین نخواهند

شاهین گفت...

درود
نوروز بر همه خجسته باد
دیروز در آمریکا , جشن بزرگی برای بزرگداشت نوروز برپا شد که در آن بسیاری از سران و بزرگان آمریکا حضور داشتند.ولی نکته ی جالب اینجاست که نه سفیر ایران و نه هیچ نماینده ای از ایران در آن حاضر نشد
نوروز برای ترکیه هم ثبت جهانی شده.هم اکنون ترکان دزد هم نوروز را جشن میگیرند
در پناه اهورا

بهنام گفت...

درود
زيبا و جالب بود لينكت هم درست كردم
بدرود

ناشناس گفت...

سینا... سلام خوب هستید از مطلب خوب و مفیدی که گذاشته بودید خیلی استفاده کردم و البته این نکته حائز اهمیته که همه این کشورهایی که نام بردید و عید نوروز در اونجاها بزرگ داشته میشه زمانی جزئی از ایران بزرگ بودند حالا نه همه سرزمینشون اما قسمت عمده یا قسمتهایی از خاکشون ... در هر صورت به قول اخوان دمت گرم و سرت خوش باد لینک شما رو در وبلاگ دوستمون گرگ دونده دیدم خوشحالم که دیدم و مطالبتون رو خوندم ... خواستید یه سری هم به من بزنید ... با این آدرس شاد باشی و سال نو بر شما مبارک...http://delsaz.mihanblog.com سینا سلطانی

afshin گفت...

سال1389 خورشیدی .... سال 7032 میترایی آریایی ، 3748 زرتشتی
و
2569 شاهنشاهی ...

بر تمام ایرانیان و پارسی گویان جهان خجسته باد


بهترین شادباشهای مرا به پاس نوروز باستانیمان پذیرا باشید ,,

ایزد یکتا در این سال نو , به همه پارسی زبانان , ایرانیان - افغانها , تاجیکها , کردها , ...

و دیگر اقوام هم خون و هم زبان که به نوروز ارج مینهند و سفره پر برکت هفت

سین در خانه هایشان میگسترند , تندرستی , شادی و شادکامی ببخشد ,,

من با تمام وجود برایتان سال خوشی آرزومندم و امید

آن دارم که سال نو برای همه ما سالی همراه با برکت آزادی و آرامش باشد ,,


** خداوند نگهدار ایران باد **[گل]

ناشناس گفت...

سلام
یک ملت شخصیت ندارد مگر هنگامیکه آزاد باشد .
سال نو مبارک
سبز باشید.

arianaz گفت...

دوست خوبم نوشین جان
لینکتو اصلاح کردم
و از مطلب زیبات نهایت استفاده رو بردم
این جشن آریایی خجسته باد
نوروزتان پیروز

اسرار ازل گفت...

واقعن خسته نباشی
مطالب خوبی مینویسی
پاینده باشی

Unknown گفت...

درود نوشین عزیز
ممنون مطلب جالبی بود
نوروز رسمی ایرانی که به بسیاری از اقلیمهای دیگه هم رسیده
لینکهات رو توی هر دو وبلاگم درست کردم
اگه میشه لینک وبلاگ منو به
http://mansourf6.blogspot.com/
منتقل کن
پیروز باشی

امیرحسین گفت...

با درود

از نوشتارتان بسیار لذت بردم.فرا رسیدن نوروز بر شما خجسته باد...امیدوارم سال نو سالی همراه با سربلندی برایتان باشد...نام تارنمایتان را نیز ویرایش کردم.

سهراب ساعی گفت...

درود نوشین عزیز
ببخش من دیر به دیر می یام
ممنون بابت همه مطالب خوبت
هرچند در برخی از وبلاگ هایت با نظراتت مخالفم اما این نظر شماست و من در آن هیچ دخالتی نمیکنم و به نظرات مخالفم هم احترام میگذارم.
هر دوی ما یک چیز می خواهیم و آن آزادی ایران و ایرانی است اما هر کدام در جبهه خود قدم بر می داریم.
سال نو را به شما و خانوادتون تبریک میگویم.امیدوارم امسال سال رهایی ایران ایرانی باشد.
ممنون و موفق باشین

مسعود گفت...

درود نوشین جان

سپاس بابت مطلب. نوروز تنها ویژه ایرانیان نیست بلکه به همه پارسی گویان و پارسی زبانان تعلق دارد.

پیروز باشی

زادمهرسرافراز به پارسی بزرگ ایرانی گفت...

بانام خداوند مهرآفرین...

برفردوسی بزرگ ، بی کران درود...

به نام نامی مهر ایران بزرگ...

درود برشما...

با یک کار تازه به روزم:

...باید به فرهنگ والای ایرانی بزرگ آفرین گفت...

...باسپاس ازبزرگواریهای همیشه شما...

...تادیداری دیگر...

...ودرودی دوباره و همیشه برشما...

زادمهرسرافراز به پارسی بزرگ ایرانی گفت...

درود فراوان برشما...

نوروزبزرگ جهانی ایرانی بزرگ پارسی برشماوخانواده ارجمند و گرامی تان خجسته و فرخنده باشد...

...باسپاس...

روشنایی گفت...

نوشین جون،فرا رسیدن نوروز و بهار رو بهت شادباش میگم.امیدوارم امسال سال بیداری و آزادی همگانی باشه.

آرمیتی گفت...

درود
سال نو مبارک امید وارم همیشه در هر کجا پیروز ومسرور باشی ممنون از حضور همیشگی شما نوشتار نوروزتان بسیار جامع بود وبلاگت داره دانشکده میشه آفرین پیروز باشی

arianaz گفت...

زرتشت بیا که با تو امید آید
شب نیز صدای پای خورشید آید
تاریخ اگر دوباره تکرار شود
آدم به طواف تخت جمشید آید

نوشن عزیز نوروزت فرخنده باد
و امیدوارم در سال نو بهترین ها را در پیش داشته باشی
قلمت سبز باد یار آریایی

با نوروز یادگار کهن به روزم

پاینده باشی

ناشناس گفت...

درود عکس لولگو وبلاگ من عکس سپهبد شهید نادر جهانبانی افتخار نیرو هوایی ارتش شاهنشاهی است اگر وقت کردی زندگی نامه این شهید و شهیدانی هم چون مهدی رحیمی یا منوچهر خسرو داد را بخوان ادم با خواندن زندگی نامه این دلیران به ایرانی بودن خود افتخار میکند

ارشک گفت...

درود بر شما نوشین جان. بسیار زیبا و سودمند بود و بهره ی فراوان بردم. این جشن باستانی را به شما فرزند راستین این سرزمین شادباش میگم
پاینده باد ایران و ایرانی

حسین میدری گفت...

درود فراوان،
نوروز باستانی را که از اندک آیین های برجا وامانده ی فر و شکوه ایران بشکوه دیروز و نمایانگر بزرگی آریاییان متمدن است به شما و همه ی ایرانیان و همه ی پارسی زبانان نازنین در سرتاسر جهان شادباش میگویم و آرزومند سالی توامان با سرفرازی، شادکامی، پیروزی و نیک اندیشی برای همگان هستم.و ای کاش عمو نوروز نه فقط در سالنامه ها که در دلها هم سبزه ی شادی میکاشت و عید نوروز را مژده می آورد و داریه و دف و دهلی جاودانه مینواخت..
هر روزتان نوروز...[گل]

anita گفت...

باز هفت سین سرور
ماهی و تنگ بلور
سکه و سبزه و آب
نرگس و جام شراب
باز هم شادی عید
آرزوهای سپید
باز لیلای بهار
باز مجنونی بید
باز هم رنگین کمان
باز باران بهار
باز گل مست غرور
باز بلبل نغمه خوان
باز رقص دود عود
باز اسفند و گلاب
باز آن سودای ناب
کور باد چشم حسود
باز تکرار دعا
یا مقلب القلوب
یا مدبر النهار
حال ما گردان تو خوب
راه ما گردان تو راست
باز نوروز سعید
باز هم سال جدید
باز هم لاله عشق
خنده و بیم و امید

سال نو شما مبارک

گيلارين گفت...

درود بر همه
وقتي ميبينم هنوز بعد از هزاران سال مردم با همه غم واندوه و نداري كه هست باز نوروز رو برگزار ميكنن به هيچ كس اعتنا نميكنن كه كي چي گفت از خوشحالي گريه م ميگيره وقتي ميبينم هزاران ساله اين سبزه ها سبز ميشه و خونه ها و آدمها و دلها نو ميشن بيش از گذشته از ايراني بودنم احساس غرور ميكنم اميدوارم يه روزي همه جشن هاي باستاني و زيباي ما مهرگان تيرگان سده ثبت جهاني بشن اميدوارم يه روزي آن چنان با شكوه توي خيابون ها جشن نوروز رو برگزار كنيم كه دنيا به ما افتخار كنه كه همچين آدمهايي وجود دارند.
نوروز همه هم ميهنان خردمندم خجسته