زن در اوستا:
در ایران باستان مقام زن در جامعه بسیار بالا بود و زن در بسیاری از شئون زندگی با مرد همکاری می کرد.
بنا بر نوشته کتاب نیرنگستان پهلوی زنان می توانستند در سرودن یسنا و برگزاری مراسم دینی با مردان شرکت کنند یا خود به تنهایی به انجام اینگونه کارها بپردازند. زنان حتی می توانستند در اوقات معینی به پاسداری آتش مقدس پرداخته و طبق کتاب مادگان هزار دادستان به شغل وکالت و قضاوت مشغول گردند.
در فروردین یشت و دیگر یشت ها و هم چنین شاهنامه و دیگر حماسه های باستانی این سرزمین اسامی بسیاری از این زنان نامدار و پهلوان و میهن پرست را که به واسطه کارهای مفید و نیکشان در فهرست زنده روانان جاوید در آمده اند نام برده شده و بر روان فرهمند آنان درود فرستاده می شود.
زن در ایران باستان حتی به مقام شاهی نیز می رسیده است. در اوستا هرجا از روان مردان پاک و پرهیزکار سخنی در میان است بلافاصله روان چنین زنانی را نیز به یاد آورده وبه روانشان درود می فرستد.
در یسنای 42 بند 10 می فرماید:
"ای اهورامزدا از میان مردان و زنان آن که به بهترین وجه سپاس تورا به جا می آورد تو خود به درستی آن را خواهی دانست به چنین مردان و زنان بی ریا بخشش نیک منشی عطا فرما"
در یسنای 35 بند 6 آمده:
"آنچه را مرد یا زنی درست و خوب و شایسته دانست باید از روی روشن بینی به جای آورد و به دیگران نیز بیاموزد تا همه آن را بدرستی انجام دهند"
و در یسنای 30 بند 2 آمده:
"ای مردم گفتار نیک دیگران را بشنوید و با اندیشه روشن در آن بنگرید و میان نیک و بد را خود تمییز دهید و پیش از اینکه فرصت از دست رود هر مرد و زن باید خود، راه خویش را برگزیند. بشود که به یاری خرد اهورایی در گزینش راه نیک کامروا گردید"
در اوستا تعلیم برای مردان و زنان واجب است :
دختران باید بیش از پسران به فراگرفتن علم و دانش بپردازند زیرا آنان تا در منزل پدرند باید به ترتیب و آرایش خانه پدر پرداخته و چون به منزل همسر شدند باید به تعلیم و تربیت فرزندان و نسل آینده مشغول شوند.
در کتاب بندهش در مورد کمال و رسایی خلقت زن از روز نخست چنین می گوید":
آن گاه اهورامزدا روان را که پیش از پیکر آفریده بود به کالبد مشیه و مشیانی بدمید و آنان جان گرفتند.
پس بدانها گفت: شما پدر و مادر مردمان آریایید. من شمارا پاک و رسا آفریدم با پارسایی به زندگی بپردازید.
نیک اندیش و نیک گفتار و نیک کردار باشید". آنگاه نخستین چیزی که آن دو اندیشیدند این بود:"
هریک از ما باید خشنودی و دوستی دیگری را فراهم آوریم"پس آنگاه خرامیدن آغاز کردند.
اشو زرتشت در انتخاب همسر آینده دختر خود سرمشق خوبی برای ما در گاتها به یادگار گذارده
چنانچه در یسنای 53 بند 3 می فرماید:
"و تو ای پوروچیست ای جوان ترین دخترم، من که پدر تو هستم از برایت جاماسپ را که یاور دین مزداست از روی راستی و منش پاک به همسری برگزیدم.
اینک برو با خردت مشورت کن و در صورت قبول با عشق پاک در انجام وظیفه مقدس زناشویی رفتار نما"
آنگاه بدنبال همین بخش اشو زرتشت خطاب به نو عروسان و دامادان می فرماید:
"اینک من روی سخنم با شماست:
به اندرزم گوش دهید و گفتارم را خوب به خاطر بسپارید و با غیرت در پی زندگانی پاک منشی بر آیید.
هریک از شما باید در کردار نیک و مهرورزی بر دیگری پیشدستی جوید تا این زندگانی مقدس زناشویی را با خوشی و خرمی بگذراند"
زن در زبان اوستایی و سانسکریت به لقب(ریته سیه بانو) یا (اشه بانو) خوانده می شده که به معنی دارنده فروغ راستی و پارسایی است. امروزه واژه اولی در زبان فارسی حذف شده و فقط بانورا که به معنی فروغ و روشنایی است برای زنان به کار می بریم. باز کلمه مادر در زبان اوستایی و سانسکریت (ماتری)سات که معنی پرورش دهنده می باشد و خواهر را (سواسری)وجود مقدس و خیر خواه می نامند وزن شوهردار به صفت (نمانوپتنی) یا نگهبان خانه نامزد گردیده است.
باز در کتاب بندهش درباره زن آمده که:
"در روز نخست هورمزد به زن فرمود : ای زن تورا آفریده ام تا مردان پارسا و پهلوان به وجود آوری و در آغوش پر مهر خود پرورش دهی تا به یاری آنان ریشه نادرستی و ناپاکی از جهان بر افتد"
در دیگر زبانهای ملل از جمله دیگر آریان اروپایی و سامی نژادان و زرد پوستان خداوند را با ضمیر مذکر خوانده و اورا چون مردی می شمارند. در صورتی که طبق مندرجات اوستا اهورامزدا هم جنبه مادری دارد و هم جنبه پدری.
چنانکه از شش صفت برجسته پروردگار سه صفت اولی را که:
وهومن / خرد اردیبهشت / راستی و شهریور نیرومندی باشد که از صفت مشخصه مردان و در برابر سه صفت دیگر که سپندارمذ:عشق پاک، خرداد :رسایی و کمال و امرداد :جاودانگی باشد از صفات مشخصه زنان است و زنان در واقع با زاد و ولد نسل خود را امرداد یا جاودان می سازند.
در بندهش آمده:
"هورمزد نسبت به آفریدگان هم حق مادری دارد و هم پدری زیرا همانند پدر آفرینش را به شکل نطفه در عالم مینوی از خود بیافرید و چون مادر آنرا بپرورید و به گیتی آورده نگهداری می کند و رزق و روزی می دهد".
* این مطالب و احکام راجع به زن را مقایسه کنید با احکام اسلام و نظرات محمد که رسول خدا هست و علی بن ابیطالب مولای متقیان کدامش بهتر است ؟
بر گرفته شده از کتاب "جهان بینی زرتشتی" نوشته شده توسط موبد رستم شهرزادی است
گرد آورنده : پایگاه پژوهشی هخامنشیان www.hakhamaneshian.ir
وهومن
این مطلب به تاریخ کیوان شید شنبه 24 بهمن ماه2568 شاهنشاهی برابر با
24بهمن ماه1388 شمسی تحمیلی تازی و تازی پرستان نوشته شد.
۲۸ نظر:
درود بر نوشين
مي دونستتي كد بانو يعني چراغ خانه؟كنيزك يا همان كنيچك يعني دوست داشتني كوجك
زن از واژه ي كن يا كند گرفته شده كند به معناي خانه ياهمان كانه است كه با گذشت زمان شده كدو زن .
اين نام گذاري خودش نشونه اي از گرامي داشت جايگاه زن در فرهنگ ايرانيست
ای بابا نظرات کسی مثل زرتشت که نیکی و راستی همه اندیشه اون بود را با نظرات مشتی عرب وحشی بیابانگرد مقایسه کنیم؟
حیف که با حمله اعراب دچار پسرفت شدیم و بعضی از ما سعی کردند مثل اعراب رفتار کنند.
درود...
همانگونه که گفته و می گویم در ایران بزرگ باستان،زن دارای ارزشهای بزرگی بوده تا جائی که اسفندارمزد بزرگ،روزارزشمند زن نامیده شده است.
...این درجائیست که درهمان روزگاران،تازیان(عربها)دختران خود راازننگ دختربودن زنده به گور می کردند.
با درود
کاش روزی بخود اییم و بفهمیم کیستیم و حایگاه حقیقیمان را دریابیم
شاد باشی که اگاهمان میکنی
خوندن اینها فقط بغض و کینه من و بیشتر می کنه!
ای تف به قبر و روح و زنده و مرده ی هرچر عربه!
درود بر نوشین
آموزه های راستی با دروج و پستی عربی قابل مقایسه نیست .
شاد زیوی
پیش بسوی یگانگی آریایی
درود بر شما
درسته قابل توجه منتقدان گرامی
بدرود
درود
عربها از انسانیت هیچی نداشتند و مشتی وحشی و بی سواد بودند اما همینطور که در این نوشته پیداست ایرانیان کاملا برعکس اعراب بودند که در مورد مقام زن نیز همینگونه است...پاینده ایران نابود باد دین عرب پیروز باشی
در طول تاریخ شیر زن هایی داشتیم که ذکر تاریخ هرکدوم باعث افتخاره.اما بعد از یورش تازیان متاسفانه این مسایل بشدت سرکوب شد چون عرب وحشی چه چیزی از زن میدونست.زن فقط براش چیزی بود که شبها باهاش تفریح کنه
درود
خوندم ممنون که اومدی
بدرود
درود بر بانو خردمند نوشین
همواره میگفتم که زنان ایرانی خودشان مقصرند که پس از یورش تازیان همیشه پست و تو سری خور بودند زیرا خودشان خواستند اینگونه باشند و اسلام ننگین را بی چون و چرا پذیرفته اند و برای همان محمد علی حسن و حسین و... سفره های گوناگون می اندازند و تو سر خودشان میزنند.هر اندازه هم که برایشان دل میسوزانی و بهشان توحش تازی در قبال زن و اینکه زن در دید تازیان فقط اسباب تخلیه شهوت هست را یاد آوری میکنی انگار کور و کردند و خودشان را به نفهمی میزنند , فایده ای ندارد.به همین شوند به دید من خود زنان مقصرند.ولی هنگامی که بانوان خردمندی مانند تو را میبینم که از شرافت خودشان دفاع میکنند بسیار خوشنود میشوم.برای همین خیلی بهت احترام میگذارم.
ولی سنجش فرهنگ پارسی با فرهنگ (نمیشود نام فرهنگ بر آن گذاشت) تازی کاری ست بس اشتباه.چون این از بزرگی فرهنگ ما میکاهد که با فرهنگ تازیان سنجش شود.حتا (همان گونه که در جستار آخر از جستار های پنجگانه ام خواهم گفت) در باب آفرینش هم همواره در ادیان سامی زن نکوهیده شده و تقصیرات و گناهان بر گردن او افتاده.در صورتی که در اسطوره ی های ایرانی مربوط به پیدایش میخوانیم که مشی و مشیانه یک گیاه دو شاخه در هم پیچیده بودند که در آغاز هم نمیشد نرینه و مادینه بودنشان را از هم تشخیص داد.
میبینی چه نکات باریکی در این داستان وجود داره؟برای نمونه اینکه گفته شده این دو شاخه در هم پیچیده بودند(به این معنی که زن و مرد به هم پیوند خورده اند) و اینکه نمیشد نرینه و مادینه بودنشان را از هم تشخیص داد (به این معنی که زن و مرد با هم تفاوتی ندارند).البته من در این باره در جستار پایانیم بسیار باریک بینانه تر سخن میگویم و میسنجم
در پناه اهورا
درود بر شما ، با این آورده ی گران بها که از زن بود و از اوستای بی مانند
البته یک نکته را گفتنی می دانم و آن اینکه گستره ی بانو چند معنی را دربر می گیرد. بانو از بان+و ساخته شده است ، بان به چم بالا است و شهر بانه هم بدین معنی است و بانو به چم کسی که در بالا جای دارد است و این نشان می دهد که ایرانیان تا چه اندازه زن ها را ارج می نهادند که آنان را بانو می خواندند. واژه ی خانم یک واژه ی مغولی است و بهتر است برای نام بردن از زنان ایرانی از واژه ی نیک بانو بهره بگیریم
با مطلب " تفاوت ها ؛ تضادها " بروزم .
طنز جغرافیایی
یک روز پدری برای آگاهی از وضعیت تحصیلی پسرش خواست بره خونه ی معلمین.زنگ زد مدرسه و آدرس معلم ها را اینطوری براش گفتند:
معلم تاریخ:خیابان کریم خان زند، نرسیده به کتابفروشی امیر کبیر،بن بست نادر.
معلم ادبیات:خیابان حافظ ،نرسیده به فردوسی،جنب تالار رودکی،کوچه خاقانی
معلم فیزیک:خیابان توانیر،میدان نیرو،کوچه برق.
معلم ریاضی:خیابان 30متری،میدان لوزی،کوچه موازی،پلاک11.
معلم جغرافیا:میدان آفریقا،جنب سفارت آرژانتین،سه راه البرز،کوچه ستاره.
بابا می بینه نمی تونه به همه ی این آدرس ها بره،یه روز تصمیم می گیره بره مدرسه و همشونو اونجا ببینه.
وارد دفتر می شه و می گه آقای ناظم ،بنده پدر دانش آموز احمد هستم و اومدم اینجا وضعیت درسیش را بپرسم. ناظم: پسر شما فاجعه است! معلمهایش اینجا هستند باور نمی کنی از اینها بپرس.معلم ریاضی: اوضاعش زیر رادیکاله. معلم زبان: وری وری آنورماله.معلم تاریخ: مثل آدمهای قرون وسطائی هستش.معلم زیست: به نظر من ریشه اش ضعیفه. معلم جغرافیا: به خاطر اینه که برنامه ش از روی نقشه نیست.معلم ورزش:آقا وضعش شوته شوته!پدر باز هم باور نمی کنه،تا اینکه ناظم احمد را از بلند گو صداش می کنه دفتر،تاجلوی باباش معلم ها از او سوالاتی بپرسند:معلم ادبیات:احمد جمع حوائج ودرخت و چاقو چی می شه؟احمد:آقا اجازه جمع حوائج هویج،جمع درخت جنگل و جمع چاقو می شه شمشیر آقا! معلم زیست:گوزن چه نوع حیوانی است.احمد:آهویی که روی سرش آنتن تلویزیون نصب شده است.
معلم تاریخ: نادر شاه چگونه بر تخت نشست؟احمد:آقا اجازه چهار زانو.معلم جغرافیا: بهترین منابع زیر زمینی کشور؟ احمد:سیب زمینی،پیاز،شلغم.معلم ریاضی: اگر شش تخم مرغ را بخواهیم بین 7 نفر تقسیم کنیم چه می کنیم؟ احمد:کوکو درست می کنیم و بعد با کارد بین اونها تقسیم می کنیم! مدیر:چرا موی سرت را کوتاه نمی کنی؟احمد: چه کنیم آقا صد دفعه کوتاه کردیم آقا باز هم در می آید. ناظم: پس چرا چند وقته حموم نمی ری؟احمد: از وقتی معلم تاریخ ما گفته امیر کبیر را تو حمام کشتند، می ترسیم بریم حموم!
آنیتا جان طنز خیلی جالبی بود بازم از این نوع طنزها برام بفرست دستت درد نکنه
با درود فراوان و سپاس بيكران از تلاش هاي شما بانوي ارجمند.
خردمند فرزانه توس فردوسي بزرگ در يادگار سترگ خود شاهنامه زن را داراي جايگاه و ارزش بسيار بالاي مي داند و در آفرين و ستودن زن همين بس كه بيش از 30بار از زنان با صفت هاي بسيار زيبايي چون گلرخ رخ ،سمن بر،گلچهر،خوبروي مهربان ، سرو پيراسته ، گلشهر ،خوبچهر،....ياد مي كند و چه سرود هاي نغز و بي مانند ي در اين زمينه دارد.
«ايا مهربان سرو پيراسته
ز تو گشت طبع من آراسته»
جاويد باد سرزمين مزداافريده ايران
ما خویش ندانستیم در خویش چها داریم
دوست سبزم فیلتر شدم اسم وبلاگم از ما همه سهرابیم به نیرنگستان تغییر یافت به اسم نیرنگستان تصحیح کن
اینم آدرس وب جدیدم
http://iranesabz9.blogsky.com/
سبز باشی
سلام نوشین جان
این عکس سکه ای که بهت می گفتم فقط بین خودمون باشه
villagephotos.com/utils/image.aspx?u=2010-1\1351657\Image004.jpg
به روز را کردم!
ولایت فقیه
1. اگر فرمان ولی فقیه بر خلاف فرمان خداوند بود، از کدام باید پیروی کرد؟
2. آیا ولی فقیه معصوم است؟ یا مثل هر انسان دیگری جایزالخطا است؟ اگر اشتباه کرد و ما متوجه اشتباه شدیم، تکلیف چیست؟
3. اختیارات یک فرد باید متناسب با تواناییهایش باشند. ولی فقیه اختیارات امام معصوم را دارد. پس تواناییهای او باید با امام معصوم برابری کند. در نتیجه، ولی فقیه امام زمان است.
4. خبرگان رهبری معصوم نیستند. آیا ممکن نیست که در گزینش ولی فقیه اشتباه بکنند؟
5. با افزایش سن انسان موهایش سفید میشود، چشمانش کمسو میشوند، گوشهایش سنگین میشوند، پوستش چروکیده میشود و سلولهای مغزش پیر میشوند و قوای ذهنیاش کاهش مییابند. در این هنگام است که انسانها بازنشسته میشوند و به استراحت میپردازند. رهبر هم موهایش سفیده شده، عینک به چشم میزند، پوستش چروک شده و مثل باقی انسانها، سلولهای مغزش نیز پیر میشوند، آیا رهبر و فرمانده کل قوا نباید بازنشسته شود؟
6. در ایران به غیر از شیعه مذاهب و ادیان دیگر هم داریم: سنی، یهودی، مسیحی و زرتشتی. این افراد به اسلام و یا امام زمان ایمان ندارند. چرا باید از آنها انتظار داشته باشیم که از ولی فقیه اطاعت کنند؟
7. نظام اداری ایران فاسد است. در ایران همه چیز تحت کنترل رهبر است. پس یکی از این دو حالت باید درست باشد: رهبر فاسد است یا اینکه رهبر ناتوان است.
8. اساسی ترین اصل نظام جمهوری اسلامی، مردم است یا ولی فقیه؟
همه جوره 2 هم فیلتر کردن لطف کنید به همه جوره 3 به آدرس
www.farda-sayed3.blogfa.com
سر بزنید
با تشکر: سیدسبز
جواب مدیر وبلاگ به سید همه جوره
دوست وبلاگ نویس ما با درودی به روش ایرانی بودنمان که ایرانی با خردی هستی
چقدر خوب مسئله حقوقی و قانونی این افراد را تجزیه و تحلیل کردی تو مثل یک حقوقدان مبرز و کارکشته مطلب را نوشتی
موفق باشی
پاینده ایرانمان بدون دشمنانمان و فقط با تکیه بر عقل و خرد اشخاصی مثل تو بازهم موفق باشی
من که می گویم در اصلا نمی چرخد! آیا اصلا دری هست؟!
درود دوست ارجمند
مدتي است از حضور پر مهرتان بي بهره ايم سپاس گذارم اگر آگاهمان كنيد
همار ه تندرست و پيروزباشيد.
[نسل كشي ديني]بروزم
جاويد باد سرزمين مزدا آفريده ايران
نوشین بانوی نازنین ، سپندارمذگان بر شما فرخنده و همایون باد. امیدوارم در زندگی همواره کامیاب و کامگار باشید
با پست " میراث شوم " بروزم.
موفق وسربلند باشید.من فکر می کنم مشکل فعلی ما عربها نیستند. مشکل کشور حکومت فاشیستی خامنه ای است. زیرا اگر اسلام هم نبود ادمهای نابکار بهانه دیگری جورمی کردند. ایا استالین هم از ایدئولوزی اسلام سواستفاده کرد؟ یا به بهانه طبقه کارگر میلیونها نفر را ازهستی ساقط کرد؟
درود بر هر انسان شرافتمند و میهن دوست چه ایرانی و چه غیر ایرانی-زنده باشید
ارسال یک نظر